Épületek

Az egyetemi képzés három különálló épületben folyik, ám ezek igen közel esnek egymáshoz - így az oktatás egységes rendje nem bomlik meg -, ráadásul mindháromnak megvan a maga történelmi, történeti érdekessége.

 

A központi oktatási épület
1088 Budapest Vas utca 2/c


Vas utcai bejárat

 

Itt működik az egyetem rektori hivatala, itt dolgozik a gazdasági és a tanulmányi vezetés. A felsőbb emeleteket (IV-VIII.) a kollégium foglalja el. Az épület előcsarnokából nyílik az egyetem legnagyobb saját színházterme, az ÓDRY színpad.


Rektori Hivatal folyosója

 

A ház Várady-Szabó Lajos építészmérnök tervei alapján 1942-1944 között épült – mint a Keresztyén Ifjúsági Egyesületek Nemzeti Szövetsége székháza –, és itt kapott helyet a Protestáns Helyőrségi Templom.

 

A jelenlegi egyetem elődje, a Színművészeti Főiskola, 1951–ben vette birtokba az épületet. Az Ódry színpadot 1957-1958 között alakították ki a megszűnt helyőrségi templom helyén.


Ódry Színpad

 

A Film- és Televízió főtanszak oktatási épülete

1088 Budapest Szentkirályi utca 32/aSzentkirályi bejárat

 

A Szentkirályi utcai palota gróf Károlyi Gyuláné részére épült az 1897-es évben. Idővel – több átalakítás után – ez lett a Károlyiak legkedveltebb lakhelye. A második világháború idején gróf Károlyi Józsefné itt bújtatta Zilahy Lajost és Szentgyörgyi Albertet. A háborút követően az első emeleten a Magyar-Szovjet Baráti Társaság működött.

 

Az előző századfordulón emelt nagypolgári lakóházat az 1971-1972-es teljes rekonstrukció során alakították át oktatási épületté. A Színház- és Filmművészeti Főiskola (majd Egyetem) filmszakmai képzése 1975-ben települt ide.

 

 

A Színházi Főtanszak oktatási épülete

1088 Budapest Rákóczi út 21.


Rákóczi bejárat

 

Az URÁNIA ház - a város jellegzetes műemléke– 1895-ben épült Schmahl Henrik tervei alapján.


URÁNIA ház

 

A felsőbb szintek (II-VI. emelet) kezdettől fogva a színházi oktatást szolgálták. Itt működött az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia, később Színművészeti Főiskola, illetve a mai Színház és Filmművészeti Egyetem. A mai napig itt találhatók a színházi főtanszak oktató próbatermei, a zenetermek, valamint a mozgásterem.


Zeneterem

 

Az épületet többször áttervezték, átalakították.

A gazdagon díszített homlokzat az évek során jelentős változásokon ment át.


Homlokzat

 

Az eredeti állapotot leginkább az Uránia mozi nézőtere őrizte meg mindvégig.

Az Uránia előbb mulatóként üzemelt, később lett színház, majd az 1920–as évek elejétől mozi. Itt mutatták be az első magyar készítésű „mozgóképet” is.

Külön érdekesség, hogy a filmet – amelynek címe: „A tánc” – az Uránia épület tetőteraszán forgatták.

 

Az épület mai formája a 2000. és 2002. között elvégzett átalakításnak köszönhető. Ekkor kapott új arculatot és részben új funkciót az alsó rész – a pince, a földszint és az I. emelet –, ahol az URÁNIA Nemzeti Filmszínház működik.

Facebook
Támop

A „Színház- és filmművészeti tudástár - felhasználóbarát fejlesztések az SZFE könyvtárában” projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További >

SZÍKE

Színházi Kreativitás Eszközök, röviden SZÍKE

Színészképzés neoavantgárd hagyomány

 

A kiadvány a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0031 „Az SZFE Doktori Iskola fejlesztése és aktív integrálása az európai mesterképzési programokba” címû pályázata keretében valósult meg 

Tovább >

TAO
Vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem weboldalának teljes változatára