Nyitóoldal

ZENE 150 - a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei arcai

2015. november 30. 10:28

Szintetikus műfajok állnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem képzéseinek fókuszában, s ezeknek a zene organikus része. Intézményünk fennállásának 150 éve alatt számos nagy tanáregyéniség dolgozott itt, aki zeneszerzőként, előadóként, operarendezőként, operaigazgatóként a komolyzenei élet prominens képviselője volt. A zenei hagyományok folyatásának és megerősítésének tekintjük a Zeneakadémiával 2011-ben közösen alapított Alkalmazott zeneszerző szakirányt, melynek keretében színházi és filmes zeneszerzést tanulhatnak a diákok. A zeneszerző növendékek és az SZFE diákjai koprodukciós műveket hoznak létre, együtt tanulva a kollektív alkotás folyamatát.

 

November 29-én ennek a szakiránynak két, tavaly végzett hallgatójától láthattak-hallhattak egy-egy zenés színpadi művet, melyek BA diplomakoncertjükön hangzottak el 2014-ben a Zeneakadémián. Mindkét mű Oscar Wilde egy-egy meséjén alapul: Lustyik Ákos A boldog herceget dolgozta fezenés formában, Mátyássy Szabolcs A csalogány és a rózsá-ból írt kamaraoperát. 

 

A két zenés előadás között, a Nádasdy teremben egykori zenetanárunkra, Petrovics Emil zeneszerzőre emlékeztünk olyan neves vendégek közreműködésével, mint Deák Krisztina, Galambos Erzsi, Sellő Hajnal, Anger Ferenc, Papp Gábor Zsigmond és Szinetár Miklós. A beszélgetést Krizsó Szilvia vezette.

Pénztári nyitvatartás az év végén

2015. november 26. 14:32

Megvannak az új HÖK tisztségviselők

2015. november 26. 13:33

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának tisztújító választása 2015.október 29. - november 27. között lezajlott.

 

320 aktív, nappali tagozatos hallgató volt szavazásra jogosult. A választáson 93-an jelentek meg, így 29,06%-os volt a részvételi arány, amely a felsőoktatási törvényben előírt 25%-os érvényességi határt átlépte, tehát a választás érvényes. Összesítve 88 igen, 2 nem és 3 tartózkodom szavazattal a választás eredményes is, melynek értelmében a HÖK csapat 2 éves mandátumot kapott.

 

HÖK elnök: Szórád Máté - Vágó I. éves osztály hallgatója

HÖK alelnök: Jakab Márk - Televíziós műsorkészítő  III. éves osztály hallgatója

HÖK alelnök: Pájer Alma - Bábszínész III. éves osztály hallgatója

HÖK alelnök: Danszki Fruzsina - Filmdramaturg I. éves osztály hallgatója

Kommunikációs és Tanulmányi Bizottsági elnök: Varga Vanda - Színházi dramaturg  II. éves osztály hallgatója

Kulturális Bizottsági elnök: Schnabel Annabella - Gyártásszervező I. éves osztály hallgatója

Diákjóléti és Kollégiumi Bizottsági elnök: Muhr Anita - Gyártásszervező I. osztály hallgatója

 

 

Az új vezetésnek gratulálunk és eredményes munkát kívánunk!

Eran Riklis izraeli filmrendező az SZFE vendége

2015. november 26. 09:29

December 3-9. között immár 19. alkalommal rendezik meg az Izraeli Filmhetet, melynek keretében Magyarországon tartózkodik Eran Riklis filmrendező. A világszerte jól ismert művész elfogadta a Színház-és Filmművészeti Egyetem hívását és december 3-án az egyetem vendége lesz. 15 órától vetítik Dancing arabs című filmjét, ezt követően pedig egy beszélgetésre kerül sor, melyet Báron György vezet. Az eseményre minden hallgatót várunk szeretettel!

Érvényes volt az EHÖK választás

2015. november 24. 13:19

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának

Választási és Szavazatszámláló Bizottsága közleménye:

 

Gundel díjat kapott Gasztonyi Kálmán

2015. november 24. 12:07

November 23-án immár 15. alkalommal adták át a Gundel Művészeti Díjakat a Gundel étteremben. 2010 óta a az elismerést az életműdíj kivételével, pályakezdő, fiatal tehetséges művészek kapják, akiket az egyes művészeti egyetemek jelölnek hallgatóik közül. Az SZFE idei jelöltjei Dóra Béla és Jéger Zsombor  színművész, Szilágyi Fanni filmrendező, Gasztonyi Kálmán filmdramaturg és Róbert Júlia dramaturg DLA  szakos hallgatók voltak. A Színház- és Filmművészeti Kuratórium tagjai, Eszenyi Enikő színművész, a Vígszínház igazgatója és András Ferenc filmrendező, valamint Szinetár Miklós elnök a díjat 2015-ben Gasztonyi Kálmánnak ítélte. Gratulálunk!

 

Felvételi információk 2016/2017

2015. november 24. 11:00

Induló szakokkal kapcsolatos felvételi követelmények és a vizsgák tervezett időpontjai.

Sárga vonal - kritika a Mezei néző blogon

2015. november 23. 13:40

Talán az egyik legjobb színházi helyzet számomra, amikor egy új darabot egészen ismeretlen egyetemistákkal nézhetek az Ódryn. Valóban izgalmas úgy látni egy előadást, hogy semmiféle előkép nem zavarhat bele, nem is lehet összehasonlítgatni semmivel. Ráadásul nem egyszer már az első vizsgán feltűnik olyan színészegyéniség, akit később aztán évtizedekig lehet nézegetni. Annál pedig aztán pláne nincs jobb, mint valakinek az egész pályáját a kezdetektől végigkövetni. A mai este is egy ilyen kivételes alkalom volt számomra, bemutatkozott Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea III. éves színészosztálya" - írja Makk Zsuzsa.

Inkubátor program: Az öt győztes pályázatból négy SZFE-s alkotó munkája

2015. november 23. 12:35

A Filmalap elsőfilmes rendezőkre kiírt Inkubátor Programjának nyerteseit pénteken este hirdették ki.

 

A játékfilmek között kap gyártási támogatást Szilágyi Zsófia Egy nap című filmterve.

Csuja László egy magának csecsemőt lopó magányos nőről szóló Virágvölgy című drámája.

Vékes Csaba és Dudás Balázs vígjátéka, A hetedik alabárdos, amelynek főhőse egy vidéki színházban mellőzött csoportos szereplőből válik megkerülhetetlen szereplővé az igazgató emlékezetvesztésének köszönhetően. (A két alkotó közül Dudás Balázs tanult az SZFE-n, idén diplomázott Gothár Péter osztályában.)

A szakmai közönségtől a legtöbb szavazatot Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilm-terve kapta, amely egy Magyarországra került szomáliai menekült hétköznapi küzdelmeit mutatja be.

 

Gratulálunk!

Sárga vonal - a III. éves színművész osztály bemutatója

2015. november 21. 10:19

2013-ban indult Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztálya a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A most harmadéves színi növendékek élete mérföldkőhöz érkezett. Az első két év szakmai stúdiumai, szűk körben bemutatott kisebb jelenetekből álló vizsgamunkái után november 21-én első alkalommal állnak egy színházi előadással a nagyközönség elé. Juli Zeh és Charlotte Roos Sárga vonal című színdarabját Zsámbéki Gábor rendezésében adják elő az egyetem Padlás színpadán. A bemutató egyben magyarországi premier is, hiszen a Kerényi Gábor fordította művet először láthatja a hazai publikum.  - írja a szinhaz.hu. 

Kiemelt hír

Februártól új színházi nevelés szakirány indul

SZÍNHÁZI NEVELÉS címmel 300 órás szakirányú továbbképzési szakot indít. A színházi nevelés szakirányú

» tovább
Facebook
Támop

A „Színház- és filmművészeti tudástár - felhasználóbarát fejlesztések az SZFE könyvtárában” projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További >

Vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem weboldalának teljes változatára